5 Eenvoudige Stappen
Voor Asperges Koken, Door Een Expert...!
Nog Nooit Is Asperges Koken
Zo Duidelijk Uitgelegd,
Het Asperges Koken Wordt U
Uitgelegd Door Een Expert, Het
Asperges Koken Is Nu Werkelijk Voor Iedereen Mogelijk Gemaakt:
Middels Deze 5 Eenvoudige Stappen
Voor Het Zelf Asperges Koken.
Later ook op deze
asperge informatie site: ♦ Asperges Koken Recepten
(creatief zijn bij het asperges koken)
♦ Asperges schillen (belangrijk voor het asperges koken)
♦ Asperge Pannen (handig voor het asperges koken) ♦ Overhouden is niet erg (lekker voor het koken van asperge soep)
Stap 1 voor Asperges Koken:
- Het kopen en uitzoeken van asperges...!
Koop alleen verse en goede kwaliteit asperges, dit is de belangrijkste basis van
het succesvol asperges koken...!!!
Gebruik alleen verse asperges bij het asperges koken, asperges zijn het lekkerste als deze echt vers zijn, hoe
verser hoe lekkerder. Indien u de asperges bij de supermarkt koopt, haal deze dan direct uit de verpakking en
wikkel deze in een vochtige theedoek en leg deze onder in de koelkast, voor het asperges koken is dit werkelijk de
eerste en wellicht belangrijkste stap bij het asperges koken.
Indien u asperges bij de supermarkt koopt voorafgaand aan het asperges koken let dan goed op, u kunt zelf de
kwaliteit controleren, let op dat de asperges er niet dof uitzien en dat deze asperges nog vochtig zijn. Indien u
met het puntje van uw nagel op de asperge drukt moet u nog iets van vocht zien.
Voor het asperges koken kunt u asperges kopen bij de supermarkt, doch deze zijn vaak 3 tot soms 7 dagen oud.
Indien u in uw omgeving een asperge stekerij of asperge boerderij heeft probeer ze dan daar te kopen, voor het
asperges koken is dit op zeker het allerbelangrijkste advies bij het koken van asperges.
Ook is de kwaliteit gemakkelijk te herkennen door de witte stengels. Veel mensen doen weinig asperges koken, ons
advies is dus bij het asperges koken om de allerbeste kwaliteit te kopen. Ons advies bij het asperges koken is dus
om de klasse 1 triplle A te kopen, deze zijn ca. 1.5 cm. dik en hebben dichte koppen.
Naast de versheid wordt de smaak ook bepaald door de kwaliteit van de witte stengels. Witte asperges zijn
verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklasse. De beste en tevens duurste asperges krijgen de aanduiding Klasse 1
AAA. Deze zijn vingerdik en hebben gesloten kopjes.
Stap 2 voor het Asperges Koken:
- schoonmaken en voorbereiden van de asperges...!
Maak de asperges goed schoon! harde kantjes of harde schilletjes kunnen uw
kookkunst werkelijk volledig verprutsen bij het asperges koken...!!!
Asperges koken is leuk, maar nog leuker is waneer iedereen van uw asperges geniet. Het schillen van de asperges
voor het asperges koken is erg belangrijk. U dient sowieso een goede dunschiller te hebben.
Handig bij het schillen van de asperges is om de asperge bij de kop
vast te houden, schil vervolgens de asperge richting de onderkant van de asperge. Doe dit tot dat u helemaal
om de asperge heen bent. Dit voorkomt eventueel knakken of breken van de asperge. Zorg dat de asperge geheel
schil vrij is voor het asperges koken.
Alvorens u gaat schillen, en alvorens u aan de slag gaat met asperges koken is het handig deze in het koude water
voor te bereiden op het schillen en koken van de asperges. De asperge zuigt zich helemaal vol dan met vocht en komt
hierdoor weer geheel op adem wat het schillen, alvorens u de asperges gaat koken aangenaam vergemakkelijkt.
Indien de asperges goed geschild zijn (echt goed!) snij dan van de onderkant er ca. 1 cm. af, en bewaar deze
voor de soep of saus :-) later meer hierover.
Stap 3 voor het Asperges Koken:
- Het koken van de asperges...!
Er zijn meerdere bereidingswijzen voor asperges, u kunt de asperge bakken, wokken,
stomen en nog veel meer..... maar waar wij het vandaag over hebben is het meest gebruikelijke: asperges
koken...!!!
Asperges koken is ook op veschillende manieren mogelijk, de meest gebruikelijke manier is met een aspergepan,
het is niet nodig om een speciale aspergepan te gebruiken, maar het is wel veel gemakkelijker. De aspergepan is
voorzien van een special netje waarmee de asperges, als ze gaar zijn na het asperges koken gemakkelijk gepakt
kunnen worden, zonder de asperges onnodig te beschadigen.
OK, we gaan nu verder met het asperges koken, vul uw pan met water, zorg dat de punten van de asperge stengels boven het water
uitsteken. Doe een snufje zout in het water en klein beetje boter. Voordat u kunt aanvangen met het asperges
koken dient u te wachten tot het water goed kookt, op dit moment mogen de asperges pas in de (asperge) pan,
hierdoor gaat het water weer van de kook. Als het water opnieuw kookt draai dan het vuur naar ca. 50%. Het
asperges koken begint eigenlijk nu pas.
Bij het asperges koken adviseren wij een kooktijd van ca. 12 minuten, bij het asperges koken is de hoeveelheid
en de dikte van de stengels bepalend. Dit is bij hetasperges koken dus even een lastig onderdeel. Hou bij het
asperges koken gewoon maar een minuut of 10-12 aan, bij dikkere stengels of grotere hoeveelheden 15 tot 20 minuten.
Ga ook op uw gevoel af bij het asperges koken, dit is een stap waarbij wij u niet gemakkelijk kunnen helpen.
Het allerlekkerste bij asperges koken: (tip)
Uit eigen ervaring kan ik u vertellen dat bij het asperges koken, bij een normale hoeveelheid, ca. 800 - 1200 gram asperges en een kooktijd van 8-10 minuten
goed is, en ik bij asperges koken een soort van nagaartijd neemt. Ik neem dan de pan van het vuur en laat
hierna de pan zonder kookvuur nog een minuut of 10 staan, met de deksel er op om het vocht vast te houden.
Hierdoor garen de asperges nog even lekker door en worden ze extra zacht, ik doe dan ook nog even, net nadat
de pan van het vuur is, er nog even een extra klontje boter er bij...! (tja ik ben verwend)
Indien u meer gratis tips wenst over asperges koken en asperge recepten, asperge en kooktips kunt u deze onder aan
deze pagina aavragen.
Bij het asperges koken is het meest traditionele asperge gerecht, asperges met ham, gekookt ei en aardappels of
aardappelpuree (tip) maar later meer over koken van asperges en asperge gerechten.
Stap 4 voor het Asperges Koken:
- De aspergens zijn goed gaar..........?
Voor het asperges koken is het heel belangrijk dat de asperges echt goed gaar
zijn, kooktijden zijn lastig te voorspellen............
Om zo maar de kooktijd bij het asperges koken te vertellen is niet mogelijk, daarom geef ik u een goede
aanwijzing bij het asperges koken en om te weten wanneer de asperges gaar zijn.
Laat sowieso de asperges tijdens het koken met rust, het lijkt overdreven maar tijdens het asperges koken moet
je deze lekker met rust laten. roeren of bewegen kunnen de stengels
tijdens het koken van asperges breken of beschadigen.
Als u tijdens het asperges koken het gevoel heeft dat de asperges gaar zijn dan kunt u de de asperge
gaarheidstest doen...!
Prik voorzichtig met een mes of een vork in de ondereinden van de asperges, indien de aspergestegel aldaar zacht en
soepel is dan zijn uw asperges gaar.
Stap 5 voor het Asperges Koken:
- Zijn de asperges gaar...? en het opdienen...!
De asperges zijn gaar, we gaan niet afgieten :-)
- hou de stengels heel, lekker is belangrijk, het plaatje ook..!
We zijn met andere groente of aardappels gewend om direct af te gaan gieten, Nederlanders als
wij zijn, doch gaan wij de asperges uit de pan scheppen, of als we een originele aspergepan hebben de asperges er
uit tillen in het speciale aspergepan netje, (u heeft niet echt een speciale aspergepan nodig hoor, alleen is het
wel erg handig als u ooit de kans krijgt deze eenvoudig aan te schaffen).
Door voorzichtig de asperges af te laten druipen voorkomen we breken of
knakken.
Het kookvocht wat we bij het asperges koken overhouden kunnen we later gebruiken voor een lekkere asperge soep
of een aspergesaus dus bewaar de afgietsels, deze is bovendien rijk aan vitamine.
(speciaal hoofdstuk voor later)
Op het moment dat u na het asperges koken klaar bent en de asperges zorgvuldig heeft uit laten
lekken, dienen de asperges zo snel mogelijk opgediend te worden, dus zorg dat u de aanvullende gerechten bij uw
asperges koken reeds gereed heeft staan. Bij het asperges koken en opdienen van uw asperges is het van belang dat
de asperges nog lekker warm en boterzacht zijn.
Klik Hier Voor Informatie Over Een Aspergepan Die Asperges Koken
Makkelijk Maakt
Nu lekker genieten van het asperges koken:
- De eerste keer is oefenen...!
- De tweede keer bent u volleerd...!
Asperges koken in deze 5 stappen is eenvoudig...!
|